Aktualno

2018.

Kapusta Malenka Docka dollKapusta_coverHrvatsko-kanadsko akademsko društvo Vas poziva na pjesničku večer u petak 11.5. Booksu (Martićeva ulica) gdje će se od 19-20 sati održati pjesnička večer gdje će nagrađivana kanadska pjesnikinja Erin Moure upriličiti performans i čitati svoju poeziju.

Erin Mouré je pjesnikinja i prevoditeljica. U Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji objavila je 17 knjiga poezije, knjigu eseja, knjigu kratkih članaka o prevođenju, knjigu o poetici, te dva memoara. S francuskog, španjolskog, galicijskog i portugalskog Erin Mouré je prevoditeljica ili suprevoditeljica 17 knjiga poezije te dvije knjige kreativne ne-fikcije (biopoetike).

Više o sadržaju pjesničke večeri možete saznati ovdje: Booksa.hr


Pozivamo vas na jednodnevni seminar pod naslovom „Page, Stage, Screen, Voice: A Canadian Studies Seminar” koji će se održati

12. svibnja na Sveučilištu u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, te

14. svibnja na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Pet istaknutih kanadskih profesora i poznata pjesnikinja raspravljat će o temama koje obuhvaćaju: proučavanje kazališta kao mehanizma izgradnje nacionalnog doseljeničkog identiteta u Kanadi; obrazovanje kao oruđe kolonizacije te kako je ono prikazano u memoarima autohtonog kanadskog stanovništva (Prvih Naroda); žanr stripa i kako ga Prvi Narodi rabe kao sredstvo kritike doseljeničkih kolonijalnih narativa o postanku (bijele) Kanade, te strip kao način ponovnog ispisivanja povijesti i preoblikovanja sadašnjosti; kratki filmovi i dokumentarci koje je snimio National Film Board of Canada a koji se bave pitanjima auto/biografije u digitalno doba; uporaba poezije kao kazališta koje eksperimentalno nastoji poništiti linearnost priče i perspektive pripovjedača; te kontrastivna analiza privatnih usmenih iskaza pjesnikinja koje su 1960-ih bile dijelom skupine pjesnika TISH i javne povijesti tiskanih narativa o toj skupini.

Gosti predavači su:
Andrew Burke (Sveučilište Winnipeg),
Alan D. Filewod (Sveučilište Guelph),
Erín Moure,
Candida Rifkind (Sveučilište Winnipeg),
Karis Shearer (Sveučilište British Columbia, Okanagan), te
Linda Warley (Sveučilište Waterloo).

*Hrvatsko-kanadsko akademsko društvo zahvaljuje se veleposlanstvu Kanade u Hrvatskoj na pomoći pri organizaciji ovog seminara.

PROGRAM Page, Stage, Screen, Voice – A Canadian Studies Seminar (pdf)

INVITATION Page, Stage, Screen, Voice – A Canadian Studies Seminar (pdf)


Dragi članovi i prijatelji Društva,korica-page-001

Pozivamo Vas na predavanja i predstavljanja novoprevedene knjige za djecu Putujući cirkus kanadskog autora Davida Homela.

O Davidu Homelu:
Svestrani umjetnik, nagrađivani je pisac knjiga za djecu i odrasle, ali i književni prevoditelj, novinar, urednik, edukator i filmaš. Rođen u Chicagu (SAD), živi u Kanadi. U koautorstvu s ilustratoricom Marie-Louise Gay napisao je četiri knjige za djecu: Travels with my Family, On the Road Again: More Travels with my Family,  Summer in the City i The Traveling Circus (Putujući cirkus). U Puli, na  Monte Libriću, te u Rijeci i Zagrebu, predstavlja upravo Putujući cirkus, svoj posljednji roman za djecu kojem se radnja događa u Hrvatskoj. Napisao je i sedam knjiga za odrasle, a njegova su djela prevedena na hrvatski, srpski, grčki, francuski i mandarinski jezik. Od 1983. godine podučava kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia u Montrealu, a kao mentor radi i za udruženje pisaca Quebeca. O pisanju često govori u osnovnim i srednjim školama te na koledžima, a surađuje i s Ministarstvom obrazovanja iz Ontarija. Dobitnik je brojnih prevoditeljskih, književnih i filmskih nagrada (G-G Award, Prix Millepages, Prix de la Géode, Segal,  IBBY, Korczak-UNESCO samo su neke od nagrada).

U Putujućem cirkusu, Charlie i njegov mlađi brat Max s roditeljima prelaze pola svijeta kako bi došli u zemlju u kojoj postoje mjesta koja uopće nemaju samoglasnike (čitaj: Krk) i gdje odrasli piju sok od zmije i kradu ribu jedni od drugih. Riječ je o vrckavom romanu koji se uspoređuje s djelima Roalda Dahla, a koji čitateljima iz dalekih zemalja i engleskog govornog područja barem mrvicu približava nezamjenjivo iskustvo hrvatskog turizma – i to kroz oči vrlo znatiželjnog dječaka.

PULA – Jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 23. do 29. travnja u Zajednici Talijana u Puli. Gost programa “Autor iz daljine” ove godine je David Homel.
24. travnja, u 18 sati na Monte Libriću (Pulska zajednica Talijana, Velika dvorana), David Homel predstavit će Putujući cirkus, svoj posljednji roman za djecu kojem se radnja događa u Hrvatskoj.

RIJEKA – Susret s Davidom Homelom održat će se u četvrtak, 26. travnja u 11 sati (sa svojim izdavačem, Nakladom Val) u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka, gdje će predstaviti svoju najnoviju knjigu Putujući cirkus. Susret moderira Sanja Štajhdohar.

ZAGREB – 2 događanja:

26. travnja u 17 sati David Homel održat će predavanje na engleskom pod naslovom „How to Write a Canadian Best-Seller“, na Filozofskom fakultetu u predavaonici A123 na prvom katu,

a 27. travnja u knjižnici Bogdana Ogrizovića u 20 sati imat će predstavljanje svoje knjige Putujući cirkus.

Veselimo se zajedničkom druženju!


2017.

NADOLAZEĆI KANADISTIČKI DOGAĐAJI u Hrvatskoj:
DATUM VRIJEME MJESTO ŠTO?
6.3. 19:00 Kino Tuškanac, Tuškanac 1 Projekcija dokumentarnog kanadskog filma „Every Living Thing“ (film na engleskom s francuskim i hrvatskim titlovima; Lloyd Salomone, producent filma, bit će prisutan)
17.3. 19:00 Medijateka, Trg Petra Preradovića 5 Otvorenje izložbe Jo Anne Lanneville, kvebečke umjetnice (Jo Ann Lanneville će govoriti na francuskom). Izložba će biti otvorena do 24. ožujka.
24.3. 19:00 Medijateka, Trg Petra Preradovića 5 Predavanje prof. Evaine Le Calvé-Ivičević (Sveučilište u Zagrebu),« Québec : gardien de sa tradition, tourné vers la diversité» (Prof. Le Calvé-Ivičević održat će PowerPoint prezentaciju na francuskom).

2016.

 
DATUM VRIJEME MJESTO DOGAĐAJ
13. studenog 16:00 – 17:30 kino Tuškanac „Its only the end of the world“ rež. Xavier Dolan, kanadski film na Zagreb Film Festivalu
21:30 – 23:00 kino Europa „The Old Stone“ rež. Johnny Ma, kanadski film na Zagreb Film Festivalu
17. studenog 8:00 – 18:00 Europski dom „This is how we do it“ seminar u organizaciji MEDIA Office s 3 kanadska predstavnikaiz filmske industrije
18. studenog 9:00 – 16:00 Europski dom BtoB event; predstavnici 2 kanadske filmske produkcijske kuće: Lindsay Peters (Frontieres Co-Production Market) i Jelena Popovic (NFB Animation Studio
19. studenog 20:00 – 21:30 kino Europa „Crash“ rež. D. Cronenberg, kanadski film, zatvaranje Zagreb Film Festivala

mark_anthony_jarmanDrage članice i članovi,

S veseljem Vas pozivam ove srijede u Booksu, Martićeva 14d, na tribinu “Od Riječi do riječi” na kojoj će gostovati kanadski pisac Mark Anthony Jarman. Tribina počinje u 19 sati.

Više o tribini i Jarmanu možete pročitati u samoj najavi, link prilažem niže.

Srdačan pozdrav i veselim se vidjeti vas,
Vanja Polić

Booksa.hr - Od riječi do riječi: Mark Anthony Jarman

Facebook - Od riječi do riječi: Mark Anthony Jarman


Canada in Zagreb

Comments are closed