Događanja

HKAD Daniel Maksymiuk

Veleposlanik Kanade NJ. E. Daniel Maksymiuk posjetio Sveučilište u Zagrebu

Više informacija na www.unizg.hr

21. studenog 2016., na Filozofskom fakultetu dva predavanja o kanadskoj književnosti.

Prof. Martin Löschnigg sa Sveučilišta u Grazu, Austrija, a naslov predavanja je: “Intertextuality in Recent Poetry on World War I: Remembering 1914-18”. Predavanje je organizirano za studente Filozofskog fakulteta i članove i prijatelje HKAD-a a prof. Löschnigg je govorio o odjecima ratnog pjesništva u poeziji 21. stoljeća a posebice o zbirkama koje su objavljene na stotu obljetnicu početka 1. svjetskog rata 2014. godine.

Prof. Marija Löschnigg sa Sveučilišta u Grazu, Austrija, a naslov predavanja je: “Rewriting the British Canon: Djanet Sears’s Harlem Duet and Shakespeare’s Othello.” Prof. Löschingg govorila je o preispisivanju Shakespeareove tragedije Othello koje je objavila kanadska dramatičarka, glumica i režiserka Djanet Sears. Nagrađivana drama svojom radnjom prethodi Shakespeareovom Othellu te progovara o rasnim pitanjima u suvremenoj Kanadi i SAD-u.

HKAD_Mark Anthony

Od riječi do riječi: Mark Anthony Jarman

Srijeda, 09.11.2016 u 19:00 @ Booksa

Više informacija na Booksa.hr

15 – 16 ožujka, 2016. Škola poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce projekt je koji je osmislila i provodi I. gimnazija iz Zagreba. U sklopu projekta organizira se i humanitarfni sajam „Kap dobrote“ pomoću kojeg gimnazijalci sakupljaju novac za svoje kolege slabijeg financijskog statusa ali i za nagrade za najuspješnije gimanzijalce unutar svoje gimnazije. Tako su organizirali svjetski sajam na kojem je svaki razred iz gimnazije predstavljao jednu zemlju svijeta. HKAD se uključio u projekt donacijom suvenira iz Kanade i novčanom donacijom.

HKAD_Laura Moss

Dr. sc. Laura Moss

Dr. sc. Laura Moss, profesorica na Sveučilištu Britanska Kolumbija, u listopadu 2014. održala je predavanje o romanu Green Grass, Running Water (kod nas prevedenog kao Sve dok je trava zelena i vode teku) poznatog kanadskog aboridžinskog pisca Thomasa Kinga. Na predavanju je bilo riječi o povijesti kolonizacije teritorija koji danas pripada Kanadi, konceptu „indijanca“ kao konstruktu koji nepravedno svrstava sve različite autohtone narode u jednu skupinu, o postkolonijalnom čitanju romana te o uvidu u suvremenu kulturu autohtonog kanadskog naroda koji roman nudi.

HKAD_Lucie Joubert

Lucie Joubert: S onu stranu dječjih kolica (naslov originala: L’envers du landau, éd. Triptyque, 2010)

Kanadska autorica Lucie Joubert profesorica je već 20 godina, a glavno područje istraživanja joj je ženski humor u književnosti. Uz esej L’envers du landau, autorica je dva objavljena naslova, Le Carquois de velours: l’ironie au féminin dans la littérature québécoise’ posvećen ženskoj ironiji u kvebečkoj književnosti, te L’Humour du sexe: le rire des filles, gdje piše o ženskom humoru.
Nakon uspješne kanadske promocije i nagrade Prix du livre d’Ottawa, esej L’envers du landau je zahvaljujući zalaganju naše članice Evaine Le Calve Ivičević preveden na hrvatski. U utorak 4. studenoga 2014. je pred brojnom publikom Lucie Joubert predstavila svoju knjigu “S onu stranu dječjih kolica : Pogled iz drugog kuta na majčinstvo i opčinjenost njime” (prev. Leni Bastaić, ArTresor naklada, 2014) u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Uz autoricu o knjizi su govorile Andrea Feldman i Željka Jelavić, a pozdravnu riječ uputila je veleposlanica Kanade gđa Louise LaRocque.

HKAD_Dr_Jason_Blake

Predavanje o hokeju Jasona Blakea i filmska večer

Dr. sc. Jason Blake  (Sveučilište u Ljubljani) 31. ožujka 2014. održao je predavanje pod naslovom“The Same but Different: Sporting Cultures within Canada” o kulturi sporta u Kanadi, s posebnim naglaskom na najpopularniji sport u Kanadi – hokej na ledu. Jason je opisao važnost hokeja u kanadskoj kulturi te njegov utjecaj na kanadski identitet. Govorio je i o jednom od najpoznatijih kanadskih hokejaša svih vremena, Mauriceu Richardu, te tako kontekstualizirao film Maurice Richard (2005., r. Charles Binamé) koji smo gledali nakon predavanja. 2010. godine Jason Blake objavio je knjigu Canadian Hockey Literature (University of Toronto Press).

HKAD_Mark_Anthony_Jarman

Slavni kanadski pisac Mark Anthony Jarman u Zagrebu

U lipnju 2014. godine višestruko nagrađivani kanadski pisac kratkih priča i pjesnik Mark Anthony Jarman posjetio je Zagreb, i nastupio u književnom klubu Booksa. Mark je čitao ulomke iz svojih tekstova te je govorio o svojem spisateljskom nadahnuću. HKAD-ovci su mu pružili svesrdnu podršku iz publike.

HKAD_bozic

Božićni domjenak 2014.

Hrvoje Puh održao je kratko izlaganje o svojem boravku na studijskom putovanju u sklopu programa Thinking Canada. Opisao je program, sudionike, te šest gradova i različite institucije koje je posjetio. Hrvoje je također govorio o stažiranju za nevladinu organizaciju u Ottawi koju je odradio u sklopu programa Thinking Canada, a izlaganje je završio govoreći o iskustvima i dojmovima o Kanadi.

Comments are closed