Projekti

KNJIGA:
Beyond the 49th Parallel: Many Faces of the Canadian North / Au-delà du 49ème parallèle : multiples visages du Nord canadien, Évaine Le Calvé-Ivičević and Vanja Polić (ur.). Central European Association of Canadian Studies. Brno: Masaryk University Press, 2018.

Knjiga je zbirka znanstvenih članaka o različitim aspektima Sjevera iz perspektive kanadskih studija. Budući da se Kanada u cijelosti često smatra Sjeverom, ova knjiga multidisciplinarno propituje koncept „Sjevera“ u prošlosti i sadašnjosti, uključujući područja poput prvih zapisa o Kanadi do politike upravljanja zemljom, društvenih pitanja, književnosti i ostalih umjetničkih žanrova. Svako od proučavanih područja analizira drukčiju vrstu nordiciteta budući da, osim zemljopisnog pojma, „Sjever“ podrazumijeva širok spektar značenja i simboličkih vrijednosti. Članci u knjizi podijeljeni su u pet cjelina i nude kaleidoskopski pregled tema kako u velikom istraživačkom projektu sjevernih studija tako i u jednako velikom prostoru kojeg Sjever obuhvaća.

Beyond the 49th Parallel (pdf)


Jednodnevni seminar pod naslovom „Page, Stage, Screen, Voice: A Canadian Studies Seminar” koji će se održati
12. svibnja 2018. na Sveučilištu u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, te
14. svibnja 2018. na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Pet istaknutih kanadskih profesora i poznata pjesnikinja raspravljat će o temama koje obuhvaćaju: proučavanje kazališta kao mehanizma izgradnje nacionalnog doseljeničkog identiteta u Kanadi; obrazovanje kao oruđe kolonizacije te kako je ono prikazano u memoarima autohtonog kanadskog stanovništva (Prvih Naroda); žanr stripa i kako ga Prvi Narodi rabe kao sredstvo kritike doseljeničkih kolonijalnih narativa o postanku (bijele) Kanade, te strip kao način ponovnog ispisivanja povijesti i preoblikovanja sadašnjosti; kratki filmovi i dokumentarci koje je snimio National Film Board of Canada a koji se bave pitanjima auto/biografije u digitalno doba; uporaba poezije kao kazališta koje eksperimentalno nastoji poništiti linearnost priče i perspektive pripovjedača; te kontrastivna analiza privatnih usmenih iskaza pjesnikinja koje su 1960-ih bile dijelom skupine pjesnika TISH i javne povijesti tiskanih narativa o toj skupini.

Gosti predavači su:
Andrew Burke (Sveučilište Winnipeg),
Alan D. Filewod (Sveučilište Guelph),
Erín Moure,
Candida Rifkind (Sveučilište Winnipeg),
Karis Shearer (Sveučilište British Columbia, Okanagan), te
Linda Warley (Sveučilište Waterloo).

*Hrvatsko-kanadsko akademsko društvo zahvaljuje se veleposlanstvu Kanade u Hrvatskoj na pomoći pri organizaciji ovog seminara.

PROGRAM Page, Stage, Screen, Voice – A Canadian Studies Seminar (pdf)
INVITATION Page, Stage, Screen, Voice – A Canadian Studies Seminar (pdf)


Međunarodna kanadistička konferencija u organizaciji HKAD pod naslovom „Beyond the 49th Parallel: Canada and the North – Issues and Challenges”

Zagreb, 9. – 10. listopada 2015.

http://zagreb2015.hkad.hr/

Plenarni govornici:
Aritha van Herk (University of Calgary, Canada)
Daniel Chartier (l’Université du Québec à Montréal, Canada)

Posebni gost:
Mark Anthony Jarman (University of New Brunswick, Canada)

 

Sjever je u Zapadnoj kulturi upravo temeljni smjer.

Kao geografski pojam, „sjever“ se može koristiti za označavanje bilo kojeg mjesta u sjevernoj hemisferi, od ekvatora do Sjevernog pola. U odnosu na SAD, cijela Kanada može se gledati kao „sjever“. No, unutar Kanade postoji čitav niz različitih „sjevera“, povijesno i u sadašnjosti: od francuskog naziva za kanadski teritorij „Pays d’en Haut“ koji potječe od vremena prvih istraživača ili Voyageurs, stari sjeverozapad, današnji prostor za kampiranje i kolibe „na sjeveru“, najsjevernija područja mnogih provincija (koja se razlikuju širom zemlje), sjeverniji teritoriji (Yukon, Northwest Territories, Nunavut), daleki sjeveri. Svaki od njih odražava neku drugu vrstu „nordiciteta“, koristeći naširoko prihvaćen pojam kanadskog geografa Louisa-Edmonda Hamelina.

Onkraj same geografije, „sjever“ je također koncept koji obuhvaća širok raspon značenja i simboličkih vrijednosti. On je također i zamišljen prostor, kao i prostor za imaginarno, prostor mita, kao i prostor kojeg mit oblikuje, naizmjenično okrutan i oplemenjujuć, zagonetan i poticajan, moćan i krhak. „Sjevernost“ Kanade često se vidi kao jedna od njezinih prepoznatljivih  značajki, kao vitalan element kanadskog identiteta  –  čak i kad „sjever“ u ovom slučaju predstavlja samo neurbani dio Kanade sjeverno od  tankog naseljeng pojasa  uz granicu sa Sjedinjenim Američkim Državama. On je također izvor ponosa  – „pravi sjever, jak i slobodan“ – i, u eri klimatskih promjena, sve veći izazov. Zamišljeni i stvarni sjeveri Kanade već su stoljećima književna i kulturna opsesija.

Cilj ove konferencije je istražiti i doslovne i zamišljene aspekte odnosa između Kanade i „sjevera“ – zemljopisne, ekonomske, književne, lingvistične, kulturne, društvene, političke, diplomatske, okolišne. Tražimo radove iz svih disciplina koje se bave Kanadom i kanadskim studiima.

Radovi mogu mogu uključivati sljedeće teme, ali NISU ograničeni na njih:
– sjever i njegovi prikazi: stvaran i zamišljen teritorij
– sjever u kanadskoj književnosti:  nordicitet i njegove inačice
– umjetnička djela i književnost Prvih nacija
– simboličan sjever u kanadskoj kulturi: hokej, zimski karneval, kanui
– žive na sjeveru: aboridžinske zajednice, život i opstanak tradicionalnih kultura, demografija i razvoj lokalnih zajednica, društveni problemi
– sjever i jug: Kanada kao američki „sjever“, južna Kanada i njezin „sjever“
– donošenje političkih odluka na sjeveru: uloge federalne, provincijske , teritorijalne i lokalne vlasti
– sjever i ekonomska pitanja: eksploatacija resursa, istraživanje plina i nafte, turizam
– sjever i međunarodna zajednica: obrana kanadskog suvereniteta, Arktičko vijeće

Prihvaćamo prijedloge za prezentacije u području kanadskih studija u trajanju od dvadeset minuta. Primamo prijave radova na engleskom i francuskom jeziku.

Organizacijski odbor Hrvatsko-kanadskog akademskog društva:
Vanja Polić
Evaine Le Calve-Ivičević
Marija Paprašarovski
Hrvoje Puh
Nikola Kajin

Comments are closed