Događanja

2018.

hkad_homel26. travnja 2018. David Homel održao je predavanje pod naslovom „How to Write a Canadian Best-Seller“ za studente i članove HKAD-a.
hkad_zghkad_oshkad_zghkad_oshkad_zg
U svibnju 2018. u Zagrebu i Osijeku održao se kanadistički seminar „Page, Stage, Screen, Voice: A Canadian Studies Seminar”. Pet istaknutih kanadskih profesora i poznata pjesnikinja raspravljat će o temama koje obuhvaćaju: proučavanje kazališta kao mehanizma izgradnje nacionalnog doseljeničkog identiteta u Kanadi; obrazovanje kao oruđe kolonizacije te kako je ono prikazano u memoarima autohtonog kanadskog stanovništva (Prvih Naroda); žanr stripa i kako ga Prvi Narodi rabe kao sredstvo kritike doseljeničkih kolonijalnih narativa o postanku (bijele) Kanade, te strip kao način ponovnog ispisivanja povijesti i preoblikovanja sadašnjosti; kratki filmovi i dokumentarci koje je snimio National Film Board of Canada a koji se bave pitanjima auto/biografije u digitalno doba; uporaba poezije kao kazališta koje eksperimentalno nastoji poništiti linearnost priče i perspektive pripovjedača; te kontrastivna analiza privatnih usmenih iskaza pjesnikinja koje su 1960-ih bile dijelom skupine pjesnika TISH i javne povijesti tiskanih narativa o toj skupini.

Gosti predavači su:
Andrew Burke (Sveučilište Winnipeg),
Alan D. Filewod (Sveučilište Guelph),
Erín Moure,
Candida Rifkind (Sveučilište Winnipeg),
Karis Shearer (Sveučilište British Columbia, Okanagan), te
Linda Warley (Sveučilište Waterloo).

*Hrvatsko-kanadsko akademsko društvo zahvaljuje se veleposlanstvu Kanade u Hrvatskoj na pomoći pri organizaciji ovog seminara.

khad ErinU Booksi je 11.5. 2018. Erin Moure održala pjesničku večer. Erin Mouré je pjesnikinja i prevoditeljica. U Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji objavila je 17 knjiga poezije, knjigu eseja, knjigu kratkih članaka o prevođenju, knjigu o poetici, te dva memoara. S francuskog, španjolskog, galicijskog i portugalskog Erin Mouré je prevoditeljica ili suprevoditeljica 17 knjiga poezije te dvije knjige kreativne ne-fikcije (biopoetike).
HKAD Daniel MaksymiukU ožujku 2018. Veleposlanik Kanade NJ. E. Daniel Maksymiuk posjetio Sveučilište u Zagrebu.
Kapusta Malenka Docka dollKapusta_coverHrvatsko-kanadsko akademsko društvo Vas poziva na pjesničku večer u petak 11.5. Booksu (Martićeva ulica) gdje će se od 19-20 sati održati pjesnička večer gdje će nagrađivana kanadska pjesnikinja Erin Moure upriličiti performans i čitati svoju poeziju.Erin Mouré je pjesnikinja i prevoditeljica. U Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji objavila je 17 knjiga poezije, knjigu eseja, knjigu kratkih članaka o prevođenju, knjigu o poetici, te dva memoara. S francuskog, španjolskog, galicijskog i portugalskog Erin Mouré je prevoditeljica ili suprevoditeljica 17 knjiga poezije te dvije knjige kreativne ne-fikcije (biopoetike).

Više o sadržaju pjesničke večeri možete saznati ovdje: Booksa.hr

Pozivamo vas na jednodnevni seminar pod naslovom „Page, Stage, Screen, Voice: A Canadian Studies Seminar” koji će se održati12. svibnja na Sveučilištu u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, te

14. svibnja na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Pet istaknutih kanadskih profesora i poznata pjesnikinja raspravljat će o temama koje obuhvaćaju: proučavanje kazališta kao mehanizma izgradnje nacionalnog doseljeničkog identiteta u Kanadi; obrazovanje kao oruđe kolonizacije te kako je ono prikazano u memoarima autohtonog kanadskog stanovništva (Prvih Naroda); žanr stripa i kako ga Prvi Narodi rabe kao sredstvo kritike doseljeničkih kolonijalnih narativa o postanku (bijele) Kanade, te strip kao način ponovnog ispisivanja povijesti i preoblikovanja sadašnjosti; kratki filmovi i dokumentarci koje je snimio National Film Board of Canada a koji se bave pitanjima auto/biografije u digitalno doba; uporaba poezije kao kazališta koje eksperimentalno nastoji poništiti linearnost priče i perspektive pripovjedača; te kontrastivna analiza privatnih usmenih iskaza pjesnikinja koje su 1960-ih bile dijelom skupine pjesnika TISH i javne povijesti tiskanih narativa o toj skupini.

Gosti predavači su:
Andrew Burke (Sveučilište Winnipeg),
Alan D. Filewod (Sveučilište Guelph),
Erín Moure,
Candida Rifkind (Sveučilište Winnipeg),
Karis Shearer (Sveučilište British Columbia, Okanagan), te
Linda Warley (Sveučilište Waterloo).

*Hrvatsko-kanadsko akademsko društvo zahvaljuje se veleposlanstvu Kanade u Hrvatskoj na pomoći pri organizaciji ovog seminara.

PROGRAM Page, Stage, Screen, Voice – A Canadian Studies Seminar (pdf)

INVITATION Page, Stage, Screen, Voice – A Canadian Studies Seminar (pdf)

Dragi članovi i prijatelji Društva,korica-page-001Pozivamo Vas na predavanja i predstavljanja novoprevedene knjige za djecu Putujući cirkus kanadskog autora Davida Homela.

O Davidu Homelu:
Svestrani umjetnik, nagrađivani je pisac knjiga za djecu i odrasle, ali i književni prevoditelj, novinar, urednik, edukator i filmaš. Rođen u Chicagu (SAD), živi u Kanadi. U koautorstvu s ilustratoricom Marie-Louise Gay napisao je četiri knjige za djecu: Travels with my Family, On the Road Again: More Travels with my Family,  Summer in the City i The Traveling Circus (Putujući cirkus). U Puli, na  Monte Libriću, te u Rijeci i Zagrebu, predstavlja upravo Putujući cirkus, svoj posljednji roman za djecu kojem se radnja događa u Hrvatskoj. Napisao je i sedam knjiga za odrasle, a njegova su djela prevedena na hrvatski, srpski, grčki, francuski i mandarinski jezik. Od 1983. godine podučava kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia u Montrealu, a kao mentor radi i za udruženje pisaca Quebeca. O pisanju često govori u osnovnim i srednjim školama te na koledžima, a surađuje i s Ministarstvom obrazovanja iz Ontarija. Dobitnik je brojnih prevoditeljskih, književnih i filmskih nagrada (G-G Award, Prix Millepages, Prix de la Géode, Segal,  IBBY, Korczak-UNESCO samo su neke od nagrada).

U Putujućem cirkusu, Charlie i njegov mlađi brat Max s roditeljima prelaze pola svijeta kako bi došli u zemlju u kojoj postoje mjesta koja uopće nemaju samoglasnike (čitaj: Krk) i gdje odrasli piju sok od zmije i kradu ribu jedni od drugih. Riječ je o vrckavom romanu koji se uspoređuje s djelima Roalda Dahla, a koji čitateljima iz dalekih zemalja i engleskog govornog područja barem mrvicu približava nezamjenjivo iskustvo hrvatskog turizma – i to kroz oči vrlo znatiželjnog dječaka.

PULA – Jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 23. do 29. travnja u Zajednici Talijana u Puli. Gost programa “Autor iz daljine” ove godine je David Homel.
24. travnja, u 18 sati na Monte Libriću (Pulska zajednica Talijana, Velika dvorana), David Homel predstavit će Putujući cirkus, svoj posljednji roman za djecu kojem se radnja događa u Hrvatskoj.

RIJEKA – Susret s Davidom Homelom održat će se u četvrtak, 26. travnja u 11 sati (sa svojim izdavačem, Nakladom Val) u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka, gdje će predstaviti svoju najnoviju knjigu Putujući cirkus. Susret moderira Sanja Štajhdohar.

ZAGREB – 2 događanja:

26. travnja u 17 sati David Homel održat će predavanje na engleskom pod naslovom „How to Write a Canadian Best-Seller“, na Filozofskom fakultetu u predavaonici A123 na prvom katu,

a 27. travnja u knjižnici Bogdana Ogrizovića u 20 sati imat će predstavljanje svoje knjige Putujući cirkus.

Veselimo se zajedničkom druženju!

2017.

NADOLAZEĆI KANADISTIČKI DOGAĐAJI u Hrvatskoj:
DATUM VRIJEME MJESTO ŠTO?
6.3. 19:00 Kino Tuškanac, Tuškanac 1 Projekcija dokumentarnog kanadskog filma „Every Living Thing“ (film na engleskom s francuskim i hrvatskim titlovima; Lloyd Salomone, producent filma, bit će prisutan)
17.3. 19:00 Medijateka, Trg Petra Preradovića 5 Otvorenje izložbe Jo Anne Lanneville, kvebečke umjetnice (Jo Ann Lanneville će govoriti na francuskom). Izložba će biti otvorena do 24. ožujka.
24.3. 19:00 Medijateka, Trg Petra Preradovića 5 Predavanje prof. Evaine Le Calvé-Ivičević (Sveučilište u Zagrebu),« Québec : gardien de sa tradition, tourné vers la diversité» (Prof. Le Calvé-Ivičević održat će PowerPoint prezentaciju na francuskom).
Tomson Highway HKAD28. travnja 2017. u Zagrebu je boravio poznati kanadski umjetnik, pijanist, skladatelj, glumac, režiser, dramaturg, pisac, pripadnik Prvih Naroda Cree, Tomson Highway. U zagrebačkoj gradskoj knjižnici Bogdana Ogrizovića održao je predavanje na temu Cree svjetonazora i važnosti pripovijedanja priča i usmene tradicije.

Sljedeći tekst preuzet je s websitea Knjižnice grada Zagreba:
Pisac, skladatelj i glazbenik Tomson Highway rođen je na snježnoj granici između Manitobe i Nunavuta u obitelji nomadskih lovaca na karibue. Imao je privilegij odrastati na dvama jezicima, od kojih nijedan nije bio ni engleski ni francuski, već kri, njegov materinji jezik, i dene, jezik susjednog “naroda” s kojim su lovili i putovali. Njegovi su roditelji, budući da nisu imali pristup knjigama, televiziji ni radiju, svojoj djeci pričali priče i Tomson se zaljubio u usmenu predaju. Kada je imao šest godina, odveden je od svoje obitelji i smješten u internat za djecu autohtonog stanovnišva. Iako mu je odvajanje od roditelja bilo mrsko, naučio je svirati i planirao je postati koncertni pijanist. Tomson ima međunarodnu karijeru spisatelja, kazališnog pisca, pijanista i kantautora. Njegova najuspješnija djela su drame The Rez Sisters, Rose, Ernestine Shuswap Gets Her Trout, Dry Lips Oughta Move to Kapuskasing i najprodavaniji roman Kiss of the Fur Queen.

Godinama je bio na čelu prve kanadske kazališne trupe autohtonog stanovništva, Native Earth Performing Arts (sa sjedištem u Torontu), koja je iznjedrila niz profesionalnih tekstopisaca i glumaca. Kao jedan od najuspješnijih pisaca i glazbenika autohtonog stanovništva, Tomson ima deset počasnih doktorata na sveučilištima diljem Kanade. Odlikovan je Redom Kanade 1994. godine. Također je primio državnu nagradu za postignuća autohtonog stanovništva (sada Indspire Awards) u umjetnosti i kulturi. Link: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/veliki-kanadski-umjetnik-tomson-highway-gostuje-u-knjiznici/38163

Link na osobne stranice Tomsona Highwaya: https://www.tomsonhighway.com/biography.html

Tomson Highway HKADTomson Highway HKADTomson Highway HKAD

2016.

 
DATUM VRIJEME MJESTO DOGAĐAJ
13. studenog 16:00 – 17:30 kino Tuškanac „Its only the end of the world“ rež. Xavier Dolan, kanadski film na Zagreb Film Festivalu
21:30 – 23:00 kino Europa „The Old Stone“ rež. Johnny Ma, kanadski film na Zagreb Film Festivalu
17. studenog 8:00 – 18:00 Europski dom „This is how we do it“ seminar u organizaciji MEDIA Office s 3 kanadska predstavnikaiz filmske industrije
18. studenog 9:00 – 16:00 Europski dom BtoB event; predstavnici 2 kanadske filmske produkcijske kuće: Lindsay Peters (Frontieres Co-Production Market) i Jelena Popovic (NFB Animation Studio
19. studenog 20:00 – 21:30 kino Europa „Crash“ rež. D. Cronenberg, kanadski film, zatvaranje Zagreb Film Festivala
mark_anthony_jarmanDrage članice i članovi,S veseljem Vas pozivam ove srijede u Booksu, Martićeva 14d, na tribinu “Od Riječi do riječi” na kojoj će gostovati kanadski pisac Mark Anthony Jarman. Tribina počinje u 19 sati.

Više o tribini i Jarmanu možete pročitati u samoj najavi, link prilažem niže.

Srdačan pozdrav i veselim se vidjeti vas,
Vanja Polić

Booksa.hr – Od riječi do riječi: Mark Anthony Jarman

Facebook – Od riječi do riječi: Mark Anthony Jarman

HKAD Daniel Maksymiuk

Veleposlanik Kanade NJ. E. Daniel Maksymiuk posjetio Sveučilište u Zagrebu

Više informacija na www.unizg.hr

21. studenog 2016., na Filozofskom fakultetu dva predavanja o kanadskoj književnosti.

Prof. Martin Löschnigg sa Sveučilišta u Grazu, Austrija, a naslov predavanja je: “Intertextuality in Recent Poetry on World War I: Remembering 1914-18”. Predavanje je organizirano za studente Filozofskog fakulteta i članove i prijatelje HKAD-a a prof. Löschnigg je govorio o odjecima ratnog pjesništva u poeziji 21. stoljeća a posebice o zbirkama koje su objavljene na stotu obljetnicu početka 1. svjetskog rata 2014. godine.

Prof. Marija Löschnigg sa Sveučilišta u Grazu, Austrija, a naslov predavanja je: “Rewriting the British Canon: Djanet Sears’s Harlem Duet and Shakespeare’s Othello.” Prof. Löschingg govorila je o preispisivanju Shakespeareove tragedije Othello koje je objavila kanadska dramatičarka, glumica i režiserka Djanet Sears. Nagrađivana drama svojom radnjom prethodi Shakespeareovom Othellu te progovara o rasnim pitanjima u suvremenoj Kanadi i SAD-u.

HKAD_Mark Anthony

Od riječi do riječi: Mark Anthony Jarman

Srijeda, 09.11.2016 u 19:00 @ Booksa

Više informacija na Booksa.hr

15 – 16 ožujka, 2016. Škola poduzetničke konkurentnosti na tržištu rada za gimnazijalce projekt je koji je osmislila i provodi I. gimnazija iz Zagreba. U sklopu projekta organizira se i humanitarfni sajam „Kap dobrote“ pomoću kojeg gimnazijalci sakupljaju novac za svoje kolege slabijeg financijskog statusa ali i za nagrade za najuspješnije gimanzijalce unutar svoje gimnazije. Tako su organizirali svjetski sajam na kojem je svaki razred iz gimnazije predstavljao jednu zemlju svijeta. HKAD se uključio u projekt donacijom suvenira iz Kanade i novčanom donacijom.

HKAD_Laura Moss

Dr. sc. Laura Moss

Dr. sc. Laura Moss, profesorica na Sveučilištu Britanska Kolumbija, u listopadu 2014. održala je predavanje o romanu Green Grass, Running Water (kod nas prevedenog kao Sve dok je trava zelena i vode teku) poznatog kanadskog aboridžinskog pisca Thomasa Kinga. Na predavanju je bilo riječi o povijesti kolonizacije teritorija koji danas pripada Kanadi, konceptu „indijanca“ kao konstruktu koji nepravedno svrstava sve različite autohtone narode u jednu skupinu, o postkolonijalnom čitanju romana te o uvidu u suvremenu kulturu autohtonog kanadskog naroda koji roman nudi.

HKAD_Lucie Joubert

Lucie Joubert: S onu stranu dječjih kolica (naslov originala: L’envers du landau, éd. Triptyque, 2010)

Kanadska autorica Lucie Joubert profesorica je već 20 godina, a glavno područje istraživanja joj je ženski humor u književnosti. Uz esej L’envers du landau, autorica je dva objavljena naslova, Le Carquois de velours: l’ironie au féminin dans la littérature québécoise’ posvećen ženskoj ironiji u kvebečkoj književnosti, te L’Humour du sexe: le rire des filles, gdje piše o ženskom humoru.
Nakon uspješne kanadske promocije i nagrade Prix du livre d’Ottawa, esej L’envers du landau je zahvaljujući zalaganju naše članice Evaine Le Calve Ivičević preveden na hrvatski. U utorak 4. studenoga 2014. je pred brojnom publikom Lucie Joubert predstavila svoju knjigu “S onu stranu dječjih kolica : Pogled iz drugog kuta na majčinstvo i opčinjenost njime” (prev. Leni Bastaić, ArTresor naklada, 2014) u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Uz autoricu o knjizi su govorile Andrea Feldman i Željka Jelavić, a pozdravnu riječ uputila je veleposlanica Kanade gđa Louise LaRocque.

HKAD_Dr_Jason_Blake

Predavanje o hokeju Jasona Blakea i filmska večer

Dr. sc. Jason Blake  (Sveučilište u Ljubljani) 31. ožujka 2014. održao je predavanje pod naslovom“The Same but Different: Sporting Cultures within Canada” o kulturi sporta u Kanadi, s posebnim naglaskom na najpopularniji sport u Kanadi – hokej na ledu. Jason je opisao važnost hokeja u kanadskoj kulturi te njegov utjecaj na kanadski identitet. Govorio je i o jednom od najpoznatijih kanadskih hokejaša svih vremena, Mauriceu Richardu, te tako kontekstualizirao film Maurice Richard (2005., r. Charles Binamé) koji smo gledali nakon predavanja. 2010. godine Jason Blake objavio je knjigu Canadian Hockey Literature (University of Toronto Press).

HKAD_Mark_Anthony_Jarman

Slavni kanadski pisac Mark Anthony Jarman u Zagrebu

U lipnju 2014. godine višestruko nagrađivani kanadski pisac kratkih priča i pjesnik Mark Anthony Jarman posjetio je Zagreb, i nastupio u književnom klubu Booksa. Mark je čitao ulomke iz svojih tekstova te je govorio o svojem spisateljskom nadahnuću. HKAD-ovci su mu pružili svesrdnu podršku iz publike.

HKAD_bozic

Božićni domjenak 2014.

Hrvoje Puh održao je kratko izlaganje o svojem boravku na studijskom putovanju u sklopu programa Thinking Canada. Opisao je program, sudionike, te šest gradova i različite institucije koje je posjetio. Hrvoje je također govorio o stažiranju za nevladinu organizaciju u Ottawi koju je odradio u sklopu programa Thinking Canada, a izlaganje je završio govoreći o iskustvima i dojmovima o Kanadi.

Comments are closed